29.4.2014

Mikä on sukupuoli?

Kuten jo itsestäänselvyytenä tiedämme, elämme sukupuolistetussa maailmassa. On miesten ja naisten vessat, tyttöjen ja poikien leikit ja värit, miesten ja naisten vaatteet ja harrastukset... se, mikä jää näiden väliin, aiheuttaa usein suurta hämmennystä. Tässä tekstissä ilmenevät kursivoidut kohdat olen lainannut Eeva-Kaisa Toivosen kirjotelmasta "Mekko päälle ja menoks"

Mies stereotyyppinä
- miehillä on lihaksia ja "vehje" haarojen välissä, jonka pituutta käytetään jonkinlaisena "miehuuden mittana"
- miehellä on lyhyet hiukset, mahdollisesti partaa ja karvoja saa olla, muttei liikaa
- miehet eivät meikkaa
- poikien väreiksi mielletään yleisimmin sininen ja vihreä
-  miehet käyttävät housuja, kauluspaitoja, pukua, kravattia, kalsareita/boksereita, maanläheisiä värejä yms.
- pojat leikkivät autoilla, sotilailla, laivoilla, leikkiaseilla yms. ja pelaavat videopelejä (kuten myös aikuisetkin miehet)
- miehet seuraavat urheilua, tietävät autoista ja tietokoneista, tekevät ruumiillista työtä, ovat johtajatyyppiä, osaavat koota huonekalut jne.
- miesten korut rajoittuvat paksuihin maskuliinisiin ketjuihin, kihla/vihkisormukseen ja rannekelloon

Nainen stereotyyppinä
- naisella on muodokas vartalo; muotoihin mielletään rinnat ja lantio
- naisella on pitkät hiukset, ja karvoitusta ei mielellään saa olla kaulan alapuolella
- naiset meikkaa
- tyttöjen väreiksi mielletään yleisimmin pinkki, punainen ja violetti
- naiset käyttävät mekkoja, hameita, korkokenkiä, sukkahousuja, toppeja, rintaliivejä, pitsipöksyjä yms. kaikenlaisissa eri väreissä ja printeissä
- tytöt leikkivät nukeilla, pehmoleluilla, söpöillä eläinhahmoilla yms.
- naiset osaavat laittaa ruokaa, tietävät sisustamisesta, tekevät toimistotyötä, tykkäävät kukista, eivät jaksa kantaa painavia asioita
- naisten koruja on kaikenlaisia; rannekoruja, korvakoruja, kaulakoruja, nilkkakoruja ja sormuksia. Korujen tulee olla siroja.

Faktaa on, että geneettisiä sukupuolia on kaksi, mies jolla XY-kromosomit, sekä nainen, jolla XX-kromosomit. Kummallakin on omat anatomiset ja hormonaaliset ominaisuutensa. Anatomisia ominaisuuksia voidaan joissain määrin muuntaa leikkauksilla ja hormonaalisia ominaisuuksia hormonihoidoilla, mutta kaikella on rajansa. Psyykkinen sukupuoli tarkoittaa tunnetta omasta sukupuolesta, joka toimii identiteetin perustana, ja jota ei voi muuttaa. Sosiaalinen sukupuoli eli gender puolestaan on se sukupuoli, joksi sukupuolen edustaja sosiaalisissa yhteyksissä katsotaan, ja joka rakentuu sosiaalisesti.
Tästä kaikesta voimme siis päätellä, että yhteiskunnassa on aivan mahdotonta olla mitään miehen TAI naisen välistä.

Tämä kahtiajako sukupuolten välillä on välttämättäkin saanut aikaiseksi jos jonkinlaista. Näistä lähtökohdista on peräisin kaikki sukupuoliroolit, joihin kaikki pyrkivät kuulumaan.  

Tässä kotikutoinen määritelmäni: sukupuolienemmistöihin kuuluvat ne, jotka kuuluvat yksiselitteisesti jompaan kumpaan sukupuoleen ja ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamaansa anatomiseen, kromosomaaliseen, hormonaaliseen, juridiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen sukupuoleen tuntematta suurta niistä tuskaa tai tarvetta muuttaa jotain niistä oleellisesti. Usein tällaista henkilöä kutsutaan joko mieheksi tai sitten naiseksi. Mistä tajunnanvirta tuo mieleeni Simone de Beauvoirin Toinen sukupuoli teoksen toisen osan kuuluisan alkulauseen: "Naiseksi ei synnytä,naiseksi tullaan" (1949/91:13)!
Keksi itse parempi määritelmä ja lainaa se minulle!

Sukupuoli on keskeisimpiä persoonallisuuden kokemisen muotoja. Joskus ilmenee ristiriitaa biologisen sukupuolen ja omaksi koetun sukupuolenvälillä. Usein se herättää paitsi henkilössä itsessään, (erityisesti) hänet kohtaavissa ihmisissä hämmennystä. Tuija Pulkkisen-sanoin fyysisesti miesmäinen nainen ja naiselta näyttävä mies ovat usein julman sosiaalisen naurun,kurinpidon ja uudelleen muotoilun kohteita, niin että viiksekäs nainen tai lihakseton mies korjaa sukupuolisesti väärän ruumiinsa karvojen poistolla tai body buildingillä, jolloin tuska ja häpeä liittyy yleensä ruumiilliseen ei-sopivuuteen sukupuolen suhteen (Pulkkinen 1994, 177).

Sukupuolivähemmistöön voimme siis laskea ihmiset, jotka kokevat, etteivät kuulu "normaaliin muottiin" sukupuolisuuden kannalta, vaan jonnekin miehen ja naisen välillä. 

Lista yleisimmistä sukupuolivähemmistöön kuuluvista ihmisryhmistä:


Interseksuaali eli hermafrodiitti; henkilö, jolla on sekä miehen että naisen ruumiillisia sukupuoliominaisuuksia joko synnynnäisesti, tai ne tulevat esiin murrosiässä.

Ristiinpukeutuja eli crossdressaaja; vastakkaiseksi sukupuoleksi pukeutuja ja kyseisen sukupuolen elekielen omaksuja. Voidan käyttää transvestisuuden synonyyminä, sillä ennen vanhaan "transvestisuus" laskettiin sairaudeksi, joten siitä käytettiin neutraalimpaa ja turvallisempaa nimeä "ristiinpukeutuminen".

Transvestiitti; Transvestiitilla tarkoitetaan länsimaisissa kulttuureissa lähinnä miestä, joka ajoittain ilmentää itsessään olevia,sisäisestä tarpeesta esiin nousevia feminiinisiä puolia mahdollisimman monipuolisesti, esim. pukeutumisellaan ja eleviestinnällään. Transvestiitti eläytyy ns. vastakkaisen sukupuolen jäseneksi ja ilmentää itseään perinteisesti toiselle sukupuolelle tunnusomaisiksi määritellyillä tavoilla Ilmiö esiintyy myös naisilla, mutta naisten maskuliinista pukeutumista tai eleviestintää kutsutaan harvoin transvestisuudeksi. 
Useimmille transvestiiteille transvestisuus on osa miehenä olemista, ei sen vaihtoehto. Heillä on tarveajoittain toteuttaa itseään naisena, halu olla sievä ja viehättävä käyttämällä perinteisesti vain naisille sallittuja keinoja, toive tulla nähdyksi, kohdatuksi ja hyväksytyksi sellaisena kokonaispersoonana, jollainen perimmältään tuntee olevansa. Joillekin transvestiiteille riittää, että tavallisen miehisen vaatetuksen alla on jotain, joka kertoo itselle omasta feminiinisestä puolesta. Monelle transvestiitille mahdollisuus "osa-aikatyttöilyyn" on kuitenkin elämänehto: jos se kielletään, voi koko elämätuntua tarkoituksettomalta.. Masennus ja itsetuhoiset ajatukset saattavat saada silloin vallan. (Toivonen 1997, 77)
Tähän samaan kohtaan voidaan siis lisätä tasapuolisuuden vuoksi "mieheksi pukeutuvat naiset", joita ei tosiaan leimata "transuksi" kuten naiseksi pukeutuvia miehiä. Kuten aiemmin olenkin jo kirjoittanut tässä blogissa, niin ihmiset mieltävät naisten pukeutumisen miehiksi "suvaitummaksi", vaikka on ihan yhtä yleistä.
 Transvestisuuden intensiivisyys vaihtelee. Toisessa ääripäässä on transvestiitti, joka päivisinkin pitää naisten vaatteita niin paljon kuin mahdollista vaikkapa muiden vaatteiden alla ja sitten iltaisin kotiin päästyään pukeutuu naiseksi kokonaan. Toisessa päässä on transvestiitti, joka laittautuu muutamankerran vuodessa ja silloin kunnolla. On myös kaikkea siltä väliltä. Transvestiittien tarve osa-aikatyttöilyyn ei ole vakio. Joillakin tarve on suurimmillaan kesäisin: ensimmäisten kukkamekkojen ilmestyessä näyteikkunoihin on vaikea odottaa tilaisuutta päästä mukaan, kun taas talven aikana hiljaiselo on helppoa. Joillakuilla on toisinpäin: kesä kyllä menee, kun on kevyt olla muutenkin, mutta syksy ja pimeät illat tuovat pahoja masennuksia, jollei tilaisuuksia "transsuiluun" löydy.


Homeovestiitti; pukeutuu ja käyttäytyy oman biologisen sukupuolensa tavoin, mutta korostetusti. Toisin sanoen "esittää omaa sukupuoltaan".


Transseksuaali; henkilö, joka kokee psykologisesti kuuluvansa väärään sukupuoleen, ja yleensä tarve saada tämä ristiriita korjatuksi on niin suuri, että haluaa lähteä korjaamaan ulkoista sukupuoltaan vastaamaan psyykkistä sukupuolta. Sukupuolenkorjaushoitoihin ryhtyminen ja niiden läpivieminen on monitasoinen ja vuosienmittainen prosessi. Sen yksi taso kulkee lääketieteellisten hoitojen piirissä: hoitoina käytetään mm. hormonihoitoja, ääniterapiaa sekä kirurgisia leikkauksia. Myös nimi ja henkilötunnus voidaan muuttaa. Prosessin vaativimmat osuudet taitavat kuitenkin olla sekä oma sopeutuminen että sosiaaliseen elämään liittyvät tekijät. 

Transgenderi; sijoittuu transvestisuuden ja transseksuaalisuuden välimaastoon. Transgenderiä voitaisiin kutsua myös esimerkiksi kokopäivätransvestiitiksi tai transseksuaaliksi, joka ei lähde hoitoihin. Transgender elää siis jatkuvassa biologisen ja sosiaalisen sukupuolenristiriidassa; tämä ei kuitenkaan tarkoita, että transgender itse kokisi tilanteensa välttämättä ristiriitaiseksi. Transgendereiden keskuudessa ei voida tehdä tarkkaa eroa toisaalla transvestiitteihin ja toisaalla transseksuaaleihin.

 She-male; She-male on henkilö, jolla on sekä penis että rinnat ja hän kokee tämän fyysisen sukupuolikaksinaisuuden sopivan identiteettinsä. She-male henkilön fyysinen sukupuolikaksinaisuus on itse hankittua -esimerkiksi biologinen mies kehittää itselleen rinnat harjoittamalla yksipuolisesti rintalihaksia, hormonihoidolla tai leikkauttamalla silikonirinnat (Huuska, 1999).

Drag queen; mies joka pukeutuu naiseksi show-mielessä. Erottuu transvestisuudesta siten, että pukeutuu naiseksi muiden tähden, ei niinkään itsensä tähden.

Drag king; sama kuin edellinen, mutta nainen pukeutuu mieheksi. Suhteellisen uusi käsite.

Androgyyni; Ihmiset eivät ole pelkästään joko feminiinisiä tai maskuliinisia,vaan he voivat olla myös sekä hyvin maskuliinisia että hyvin feminiinisiä (Jukka Lehtonen, 1997). Androgyynisyydessä yhdistyy samassa ihmisessä runsaasti sekä maskuliinisena että feminiinisenä pidettyjä ominaisuuksia, ulkomuodossa tai persoonallisuudessa. Androgyynisyyteen liittyy se, että halutaan olla korostamatta vain oman sukupuolen käytöstapaa ja pukeutumista. Androgyynisyys näyttää olevan tällä hetkellä yleistä ja lisääntyy varmaan edelleen sukupuoliroolien yhä väljentyessä. Varsinkin nuoremmat ihmiset ovat jo useita vuosia ihailleet sekä androgyynejä pop- ja rock-tähtiä että androgyynisiä ystäviä, tuttavia ja ihastuksen kohteita. (Maarit Huuska,1996)
Androgyynin vastakohta, jolla on hyvin vähän sekä maskuliinisia että feminiinisiä ominaisuuksia, on sukupuoleltaan neutri (Jukka Lehtonen 1997).

 Genderblendaaja; Genderblendaaja elää tai käyttäytyy niin, että ympäristö erehtyy hänen sukupuolestaan (Jukka Lehtonen 1997, 20), jolloin muut ihmiset saattavat tulkita genderblendaaja-naisen mieheksi ja genderblendaaja-miehen naiseksi, vaikka henkilö ei välttämättä itse koekaan sukupuoliristiriitaa. Sukupuolikoodien sekoittelu voi olla tällöin varsin tietoista, vaikkakin on varmasti niitäkin genderblendaajia, joille sukupuolensekoittelu ei ole omaa valintaa. Genderblendaajat näyttävät niin selvästi omalle sukupuolelle asetettujen odotusten vastaiselta, että he sananmukaisesti sekoittavat sukupuolia. Genderblendaaminen näyttää nykyään olevan varsinkin nuorison keskuudessa. Jolloin saman ihmisen olemuksessa on tyylissä yhdistyvät sekä miehisinä että naisellisina pidettyjä piirteitä. Muiden ihmisten on vaikeaa tai mahdotonta tulkita gender blenderin sukupuolta. Taiteiden maailmassa genderblendaus ei ole mitään uutta, mikä onkin ollut jo monille sukupolville ihailun ja kauhistuksen kohteena.

Gender fucker; Gender fuckilla tarkoitetaan tahallista sukupuolella härnäämistä, kun sukupuolista tehdään tarkoituksella pilaa. Gender fuckia voisi olla esimerkiksi se, että biologinen mies jättää rintakarvat näyttävästi esille mekon kaula-aukosta. 

 --------------------------------------------------------------------

Seksuaalinen suuntautuminenkin on asia erikseen, ja yleisimmät suuntautumiset ovat heteroseksuaalisuus (vastakkaisten sukupuolten välinen seksuaalinen kiinnostus / rakkaus ), homoseksuaalisuus (saman sukupuolen edustajien välinen seksuaalinen kiinnostus / rakkaus), sekä bi-seksuaalisuus, jossa  seksuaalinen lataus ja rakkaudentunteet voivat kohdistua sekä samaa että eri sukupuolta kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti