13.4.2014

Cosplay/crossplay

Mitä se on ja miten se liittyy tähän lopputyöhön?

Cosplay tarkoittaa suoraan suomennettuna "pukuleikkiä", eli kattaa kaikenlaisen pukeutumisen johonkin, mitä itse ei oikeasti ole. Naamiaiset voidaan myös tähän sarkaan asettaa. Mutta yleisesti ottaen cosplaylla tarkoitetaan pukeutumista japanilaisten animaatioiden, sarjakuvien sekä pelien hahmoiksi. Suomessa järjestetään myös vuosittain monia cosplay-tapahtumia (tunnetaan paremmin nimellä "conit"), joista suurimmat ovat Tracon Tampereella syksyllä, sekä Animecon Kuopiossa ja Desucon Lahdessa kesäisin.

Crossplay sisältyy cosplayihin, mutta tarkoittaa tarkemmin ottaen pukeutumista hahmoksi, joka on vastakkaista sukupuolta. Naiset harrastavat tätä huomattavasti enemmän kuin miehet, mutta miehienkin crossplay on lisääntynyt vuosien saatossa. Suomessa se kuitenkin on suhteellisen harvinaista silti.

Tässä pari "crossplay"-kuvaa:

Mies cossaa naista. Kuva lainattu netistä.

Mies cossaa naista. Kuva lainattu netistä.

Mies cossaa naista. Kuva lainattu netistä.

Nainen cossaa miestä. Kuva lainattu netistä.

Nainen cossaa miestä. Kuva lainattu netistä.

 -----------------------------------------------------------------


Haastattelin muutamia cosplayta harrastavaa kaveriani....


"NaruDossu" (23)

"Aloitin cosplayn vuonna 2005 eikä loppua ole näkyvissä. Harrastan cosplayta koska minusta se on hauskaa ja mielenkiintoista, se tarjoaa runsaasti kehittymis- ja esiintymismahdollisuuksia, ja siinä tapaa paljon erilaisia ihmisiä. Myös mielikuvitus ja kädentaito pääsevät oikeuksiinsa. Vuonna 2012 aloitin juontamisen con-tapahtumissa cosplay-harrastuksen ohella, ja se on tuonut ihan mahtavan lisän harrastukseen. Innostuin juontamisesta cosplayn kautta jopa niin paljon, että haluan siitä itselleni oikean ammatin. Unelmani on olla juontaja tai stand-up-koomikko.
Monien mielestä cossaan erikoisia hahmoja, ja jotka ovat yleisesti rumia tai epäsuosittuja, tai jollain tavalla todella "eeppisiä". Minulle ne ovat vain suosikki-hahmojani ja haluan antaa heille arvoa cossaamalla heitä. Lisäksi "rumaa" "vastenmielistä" tai muuten vaan huvitusta aiheuttavaa hahmoa on mahtava cossata, koska se tuo erilaisia ulottuvuuksia ja sitä osaa arvostaa omaa itseään aina kun riisuu "ruman" puvun pois :D."

NaruDossu cossaa miestä. (c) MMinttu90

NaruDossu cossaa miestä. (c) Tapio Matikainen

NaruDossu cossaa miestä. Autoin häntä maskeerauksessa, sekä ajelin hänen hiuksensa jättäen vain tupsun päälaelle. (c) Rea Rautamies

NaruDossu cossaa miestä. (c) Daido

NaruDossu cossaa miestä. (c) Tapio Matikainen

NaruDossu cossaa miestä. Tein maskeerauksen tähän asuun.

NaruDossu cossaa miestä. (c) Miika Ojamo




NaruDossu cossaa miestä.

NaruDossu cossaa miestä. Tein maskeerauksen tähän asuun.

NaruDossu cossaa miestä. Puvussa on "tekolihas" etuosa. (c) Rousuke

-----------------------------------------------------------------


"cloud\berry" (22)

"Aloitin cosplayn vuonna 2006 kun olin nähnyt kavereiden cossivan ja kiinnostuin asiasta. Tykkään cossata sekä miehiä että naisia, ja cossaan yleensä hahmoja joista pidän. Ison rintavarustuksen takia miehiä on hankalampi cossia, sillä vaikka tissit linttaisi bindiin(*, ne ovat kuitenkin niin suuret ettei niitä saa kokonaan "piiloon". Naisien cossaaminen on tässä mielessä helpompaa. Alkuun cossasin omilla hiuksillani ja muokkasin niitä sitten cossien mukaan, mutta viimeaikoina olen turvautunut peruukkeihin, koska se on kätevämpää ja oma hiustyyli saa olla vapaa eikä riippuvainen cosseista. Minusta on myös kiva kikkailla miehiä cossatessa sillä, että miten teen housut että ne piilottavat naiselliset kurvit. Muutenkin kaikki asuyksityiskohdat ovat kivoja toteuttaa, joilla saa itsestään mahdollisimman paljon hahmon näköisen. Olen mukavuudenhaluinen ja yritän tehdä asut ja binditavat niin, että ne ovat mukavat päällä. Erityisesti tykkään toteuttaa pukujen yksityiskohtia, sillä rakastan näpertelyä ja piirtämistä.
Minulla oli hieman pidempi tauko cossaamisessa, vaikka kävinkin tapahtumissa kavereideni kanssa, mutta kyllä se pukuilu tuo vaan niin suuren lisän elämään, että se kannatti aloittaa uudestaan. Siinä kehittyy kädentaidot, ja se tunne kun on valmis puku tapahtumassa päällään yksityiskohtineen ja proppeineen(*  ja kaikkineen on aivan mahtava."

cloud\berry cossaamassa miestä.

cloud\berry cossaamassa miestä. (c) Kyuu Eturautti

cloud\berry cossaamassa naista.

cloud\berry cossaamassa naista.

cloud\berry cossaamassa naista.

---------------------------------------------------------------

"Kira" (25)

"Aloitin cosplayn vuonna 2006, jolloin myös kävin ensimmäisen kerran anime- ja manga-tapahtumassa nimeltään Animecon. Kiinnostus pukuiluharrastukseen lähti aikaisemmasta tutustumisesta japanilaiseen animaatioon ja sarjakuvaan. Olen alusta asti valinnut asuni sen mukaan, minkälaisista hahmoista itse pidän. Yleisesti nämä hahmot ovat jossain määrin itseni kaltaisia tai puhuttelevat minua jollakin tapaa, toki hahmon ulkonäölläkin on hieman merkitystä. Pääasiassa olen eniten mieltynyt cosplayaamaan miehiä, sillä se etenkin tuo fiiliksen, että saa todellakin olla päivän joku muu. Tyttömäisesti/naisellisesti saan kuitenkin pukeutua joka päivä. Pukuja valmistaessa pidän eniten yksityiskohtien tekemisestä ja ajatustyöstä, kun lähdetään soveltamaan anime-hahmojen pukuja oikeiksi vaatteiksi (esim. materiaalivalinnat, jotta asu näyttäisi mahdollisimman paljon esikuvaltaan). Olen alusta asti käyttänyt cosplay-asujeni ohessa peruukkeja ja mitä enemmän kokemusta harrastuksen aikana on tullut, sitä haastavampia asuja olen uskaltautunut lähteä toteuttamaan. Rakastan tapahtumissa sitä, kun tapaa sarjan muita faneja sekä muita samasta sarjasta puikeutuneita. Samanhenkisten ihmisten kanssa tulee usein juteltua hyvinkin helposti (olivatpa henkilöt samasta sarjasta tai eivät) ja muutenkin anime-tapahtumissa tuntuu olevan tavallista rennompi meininki."

Kira cossaamassa miestä.

Kira cossaamassa miestä.

Kira cossaamassa miestä. (c) Helene Lindfors

Kira cossaamassa miestä.

Kira cossaamassa miestä.


---------------------------------------------------------------


*) COSPLAY-sanastoa:

Cossata = harrastaa cosplayta/crossplayta

Bindata = litistää rinnat  litteiksi joko siihen erikseen tarkoitetulla liivillä, tai itse vaikkapa ilmastointiteipillä tai tekemällä itse "korsetin", riippuen tietty rintojen koosta. Joskus asian hoitaa ihan urheiluliivikin, mutta jos cossaa esim. mieshahmoa jolla on paita avoinna niin rintojen litistämisessä saakin käyttää mielikuvitusta ja varoa, ettei viritykset petä.

Proppi = pukuun liitettävä lisäosa, esim. jokin ase tai tavara joka hahmolla on aina mukanaan

Coni = Japanilaista kulttuuria käsittelevä tapahtuma (anime, manga, pelit, musiikki yms.) , jossa harrastetaan cossausta.

Anime = Japanilainen animaatio

Manga = Japanilainen sarjakuva


Tässä normaaleja cossikuvia, joissa miehet cossaa miehiä ja naiset naisia:
Kuva lainattu netistä.

Kuva lainattu netistä.

Kuva lainattu netistä.

Kuva lainattu netistä.

Kuva lainattu netistä.

Kuva laianttu netistä.

Kuva lainattu netistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti