22.4.2014

20-luvun Garçonne-tyyli

Teimme tänään koulussa kirjallista osuutta historiallisista kampauksista, ja omalle kohdalleni osui 1930-luku. Perehdyttyäni aiheeseen törmäsin termiin "garçonne", eli "flapper", joka tuli jo 20-luvulla, mutta päättyi 30-luvun lamaan.

"Flapper on englanninkielisissä maissa 1920-luvulla käyttöön otettu termi, jolla viitattiin "uuden sukupolven" nuoriin naisiin, jotka pukeutuvat lyhyisiin hameisiin, leikkauttivat hiuksensa lyhyiksi, kuuntelivat uudenaikaista jazzmusiikkia ja rikkoivat sovinnaisena pidetyn käytöksen normeja. Flapper-tytöt käyttivät runsasta ehostusta, joivat alkoholia, harrastivat lyhytaikaisia sukupuolisuhteita, tupakoivat, ajoivat autoa ja uhmasivat muilla tavoin perinteisiä sosiaalisia ja seksuaalisia normeja.

Epäsovinnaisen käyttäytymisensä lisäksi flapperit olivat tunnettuja tyylistään, joka muodostui jazzmusiikin tyylin sekä sitä seuranneen tanssimisen suosion seurauksena. Ranskaksi heitä kutsuttiin nimellä ”garçonne” (”poika” feminiinisellä suffiksilla), sillä flapper-tyyli teki naisista nuorekkaan ja poikamaisen näköisiä. Lyhyet hiukset, litistetty povi ja kapea vyötärö tähdensivät tätä tyyliä.

Muodissa olivat poikamaiset kampaukset, erityisesti polkkatukka ja kaksi muuta lyhyen tukan mallia, joita kutsuttiin nimillä ”eton crop” ja ”shingle bob”. Hatut, muun muassa kellohatut, kuuluivat yhä oleellisena osana vaatetukseen.

Korut muodostettiin tavallisesti art deco-palasista, varsinkin monikerroksiset helmikaulakorut. Pinnit, sormukset ja rintaneulat kuuluivat tyyliin oleellisena osana. Sarvireunuksiset silmälasit olivat myös suosittuja.

Flapperit hylkäsivät korsetit ja suuret aluspöksyt ja käyttivät niiden sijasta pikkuhousuja ja keveitä rintaliivejä jotta he pystyisivät tanssimaan helpommin. He käyttivät myös uudentyyppisiä, pehmeämpiä ja taipuisampia lanteille ulottuvia korsetteja, jotka litistivät koko kehon saaden naiset näyttämään suorilta ja ryhdikkäiltä, vastakohtana vanhoille korseteille, jotka kavensivat vyötäröä ja levensivät lantiota ja rintakehää. Korsetin muodostamien naisellisten kurvien puuttuminen korosti heidän poikamaista ilmettään."





Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti